Impact in Blijdorp
De weg naar natuurherstelorganisatie is een reis die wij als Diergaarde Blijdorp vol toewijding afleggen, met als doel een betekenisvol verschil te maken voor bedreigde diersoorten en hun leefgebieden. In 2024 hebben we onze inspanningen verder versterkt door bestaande partnerschappen uit te breiden en nieuwe samenwerkingen aan te gaan. Daarnaast hebben we aanzienlijke stappen gezet op het gebied van duurzaamheid en onze impactgebieden verder ontwikkeld. Met onderzoek, educatie en internationale samenwerkingen zetten we ons in om biodiversiteit te beschermen en te behouden voor toekomstige generaties.
Onze missie; 'Together we bring nature back to life', staat daarbij centraal.
2.1
Duurzaamheid
Activiteiten
Dankzij de samenwerking met onze strategische partner Eneco gaat Diergaarde Blijdorp dit jaar van start met de realisatie van een nieuw, grootschalig zonnedak. Dit dak zal bijna twee keer zoveel energie opwekken als ons huidige systeem, met een geschatte opbrengst van 620.000 kWh per jaar, tegenover de huidige 320.000 kWh. Ter vergelijking: dat is voldoende om het pinguïnverblijf twee keer volledig van energie te voorzien, waar we nu slechts voor één keer genoeg opwekken. Hoewel we jaarlijks ongeveer 8.000.000 kWh verbruiken, een enorme hoeveelheid, betekent dit nieuwe zonnedak een belangrijke stap richting een duurzamer energiegebruik en een verdere vermindering van onze ecologische voetafdruk.
Diergaarde Blijdorp is begonnen met het meten van haar CO2-footprint over 2023 volgens het Greenhouse Gas Protocol (GHGP). Dit helpt ons inzicht te krijgen in onze uitstoot en biedt een solide basis om gerichte acties te ondernemen om onze ecologische voetafdruk te verkleinen en onze duurzaamheidsdoelen te behalen.
In juli 2024 verwelkomden we de MKB Duurzaamheids- experience in Diergaarde Blijdorp, een inspirerende bijeenkomst waar duurzaamheid centraal stond. Met 180 deelnemers afkomstig van 147 verschillende bedrijven was het een prachtige gelegenheid om gezamenlijk te werken aan een groenere toekomst. Deze ervaring bood ondernemers waardevolle inzichten in duurzame oplossingen en benadrukte het belang van gezamenlijke inzet voor een duurzamere wereld.
Single Use Plastic (SUP)
Sinds juli 2021 zijn er diverse maatregelen voortkomend uit de Europese Single Use Plastic Directive ('SUP-richtlijn') in Nederland in werking getreden. In Diergaarde Blijdorp zijn we in 2024 gestopt met de weggooibekers en hebben we een eigen Blijdorp-beker ontworpen. Dit heeft in korte tijd tot de volgende resultaten geleid: een aanzienlijke vermindering van wegwerpafval, een hogere bewustwording bij bezoekers over duurzaam gebruik van materialen, en een positieve bijdrage aan onze duurzaamheidsdoelstellingen.
Bovendien zien we een groeiende betrokkenheid van bezoekers, die graag gebruik maken van de herbruikbare bekers en zo helpen om ons plasticverbruik te reduceren. Dit initiatief benadrukt onze rol als koploper en inspireert andere organisaties om soortgelijke stappen te zetten.
In totaal zijn er vanaf half juni 103.913 bekers uitgegeven op onze to-go locaties. Maar liefst 59.994 (58%) van deze bekers zijn ingeleverd en in onze eigen wasstraat op locatie gewassen. Dit betekent dat we 43.919 bekers zijn ‘verloren’. Echter is het leeuwendeel van dit aantal uiteraard door bezoekers meegenomen naar huis als incentive. Via deze weg wordt de beker, naar alle waarschijnlijkheid, meermaals gebruikt. Hoewel we in de toekomst streven naar een hogere return-rate is de eerste stap voor bewustwording rondom herbruikbaar servies ten opzichte van wegwerp gezet.
Van de 59.994 ingeleverde bekers is 15% gedoneerd aan onze Caribische hub. Dit betekent maar liefst 11.565 euro (exclusief PET en blik). Er wordt gewerkt aan een betere communicatie-aanpak om dit percentage te verhogen.
Dopper Water Tap
Verpakt water vormt een groeiend probleem voor onze planeet. Dopper gelooft dat water, als essentiële bron van leven, vrij beschikbaar zou moeten zijn voor iedereen, zonder dat het wordt verpakt, geplastificeerd, en over de hele wereld vervoerd. Het is niet iets dat verkocht, gemonopoliseerd of gecommercialiseerd zou moeten worden. Toch is dat precies wat er gebeurt, waardoor water zijn pure, oorspronkelijke doel verliest: veilig en direct uit de kraan drinkbaar zijn.
Onze samenwerking met Dopper is een stap in de goede richting om dit probleem aan te pakken en duurzame oplossingen te bieden. Binnen de Diergaarde zijn twee Dopper Water Tap punten gerealiseerd.
- Vermindering van 721 kg plastic afval, wat gelijkstaat aan het vermijden van 25.756 wegwerpflessen.
- Dagelijkse besparing van 256 flessen, ofwel 7 kg plastic per dag.
- 1.802 kg CO2-uitstoot voorkomen, met een dagelijkse besparing van 17 kg.
- In totaal 12.878 liter water hervuld, wat neerkomt op 514 hervullingen per dag.
- 59.994 ingeleverde bekers
2.2
Impactmakers
Vrienden van Blijdorp
De Vrienden van Blijdorp is een vereniging die zich al meer dan 60 jaar inzet voor de ondersteuning van Diergaarde Blijdorp. In 2024 hebben de Vrienden wederom een waardevolle bijdrage geleverd aan projecten die gericht zijn op natuurbehoud en duurzaamheid, zowel binnen de Diergaarde als wereldwijd. Dankzij hun betrokkenheid konden onder andere nieuwe duurzame verblijven gerealiseerd worden en dragen ze bij aan internationale conservatieprogramma’s en natuurbehoudsprojecten van Blijdorp. De vereniging speelt zo een wezenlijke rol in het versterken van de missie van de dierentuin, waarbij educatie, biodiversiteit en duurzaamheid centraal staan. De inspanningen maken Diergaarde Blijdorp niet alleen mooier, maar ook toekomstbestendig.
2.3
Impactgebieden
2.4
Duurzame toekomst
Maatschappelijke Rotterdammers
In het hart van Rotterdam, waar sport en educatie samenkomen, staat de maatschappelijke betrokkenheid van de drie betaaldvoetbalorganisaties (BVO’s) centraal. Net als Diergaarde Blijdorp, die educatie als een van haar belangrijkste pijlers beschouwt, hebben deze clubs de missie om niet alleen sportieve prestaties te leveren, maar ook een positieve impact te maken op de gemeenschap.
Diergaarde Blijdorp is een plek waar kinderen leren over biodiversiteit, natuurbehoud en de wereld om hen heen. Door samen te werken met de drie Rotterdamse BVO’s - Feyenoord, Sparta en Excelsior - wordt deze educatieve missie nog verder versterkt. De clubs bundelen hun krachten om kinderen die door hen educatief ondersteund worden, een unieke en leerzame natuurervaring te bieden.
Deze samenwerking maakt het mogelijk om de jonge generatie niet alleen kennis te laten maken met de opwinding van de sport, maar ook met de schoonheid en diversiteit van de natuur. Door middel van gezamenlijke educatieve programma’s en excursies naar de Diergaarde leren de kinderen niet alleen over sportieve vaardigheden, maar ook over duurzaamheid en het belang van onze natuurlijke omgeving.
In een tijd waarin het cruciaal is om jongeren te inspireren en hen een gevoel van verantwoordelijkheid voor onze wereld bij te brengen, is deze samenwerking tussen de BVO’s en Diergaarde Blijdorp een prachtig voorbeeld van hoe sport en educatie hand in hand kunnen gaan. Zo wordt niet alleen het voetbalveld, maar ook de natuur een leerplek waar kinderen groeien en bloeien, wat bijdraagt aan een sterkere, meer betrokken samenleving in Rotterdam
2.5
Recente ontwikkelingen
EEP Leeuwen
Eind 2023 heeft Diergaarde Blijdorp het populatiemanagementprogramma voor de bedreigde Aziatische leeuw overgenomen. Deze soort staat onder grote druk omdat zijn leefgebied in het Gir Forest in India steeds verder krimpt. Naast de belangrijke taak om een genetisch, demografisch en gedragsmatig gezonde populatie te behouden en nauw contact te onderhouden met stakeholders in India, start er begin 2025 een promotieonderzoek (PhD) gericht op de gezondheid van de Aziatische leeuw. Diergaarde Blijdorp heeft de unieke eer de enige dierentuin in Nederland te zijn die deze zeldzame soort in zijn collectie heeft.
Organisatie EUAC congres
In september organiseerde Diergaarde Blijdorp het prestigieuze EUAC-congres (European Union of Aquarium Curators). Hierbij kwamen maar liefst 140 specialisten uit Europese aquaria samen om de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van zowel in situ (bescherming van soorten in hun natuurlijke habitat) als ex situ (bescherming buiten de natuurlijke omgeving, zoals in dierentuinen en aquaria) conservatie van aquatische dieren te bespreken. Dit congres bood een unieke kans om kennis uit te wisselen en samenwerkingen te versterken, met als doel het behoud van kwetsbare waterdieren en hun ecosystemen te bevorderen.
Diergaarde Blijdorp als opvang
Diergaarde Blijdorp speelt een belangrijke rol als opvang- en rehabilitatiecentrum voor zeepaardjes en zeeschildpadden. Sinds de lancering van het Masterplan hebben we met succes vier kortsnuitzeepaardjes en twee zeeschildpadden teruggebracht naar hun natuurlijke omgeving. De twee zeeschildpadden, Bohdi en Brick, dragen zenders, waarmee we hun bewegingen kunnen volgen. Beide dieren hebben al een aanzienlijke afstand afgelegd en laten zien hoe goed ze zich aanpassen aan hun nieuwe leven in zee. Dit resultaat onderstreept de positieve impact van ons programma op het behoud van deze diersoorten.